Progrmació BD ....
08:00 Els matins -
+ info
|
13:15 TVist |
14:00 Telenotícies comarques |
14:22 El medi ambient - Biocombustibles de proximitat |
14:30 Telenotícies migdia |
15:36 Cuines -
Llom de porc ecològic amb pomes de Girona
|
15:53 El cor de la ciutat -
Cap. 1462
|
16:23 El club -
Cap. 629
|
18:30 Cine de cine -
Veracruz
|
20:09 Just kidding |
20:24 La cuina de l'Isma |
21:00 Telenotícies vespre |
21:50 La rentadora -
Xup-xup
|
22:11 Ventdelplà -
+ info
|
23:19 Entre línies -
+ info
+ info
"Família Cotolengo"
A l'"Entre línies" mostrem, per primera vegada, com funciona la gran família del Cotolengo i qui en forma part. Es tracta d'una institució, tan popular com desconeguda, que compleix 75 anys i que va ser fundada pel pare terrassenc Jacinto Alegre inspirant-se en l'obra solidària del pare Benet Cotolengo, de Torí. La responsabilitat de la seva gestió recau en la congregació religiosa de les Germanes Servidores de Jesús, amb el suport de personal sanitari i de voluntaris que atenen prop de 200 usuaris -ja siguin nadons o gent gran- provinents de situacions de necessitat i amb malalties incurables. De Cotolengos, n'hi ha nou arreu del món: sis a l'estat espanyol, un a Portugal i un dos a Colòmbia.
La mare Milagrosa, que és la responsable de tots els Cotolengos del món, ens explica que la institució viu de la providència, d'allò que "proveeix Déu", a més de donacions o herències. Segons explica, el fet de no poder demanar "fa que sigui Jesús el qui sap què necessitem i ens envia els benefactors". En aquest sentit, una de les monges encarregades del menjador ens explica que la fruita i la verdura que els acaba d'arribar els va molt bé perquè ja gairebé no els en quedava.
La Glòria, de 27 anys, amb una disminució física de naixement, en fa 21 que viu al Cotolengo, des que els seus pares van decidir que no se'n podien fer càrrec. Ara que s'han mort, l'única família que li queda són tots els amics que ha fet. S'hi sent molt ben atesa i explica que no en marxarà mai. En Pràxedes té 40 anys i des dels 4 que viu al Cotolengo. L'hi va portar la seva tieta perquè no se'n podia fer càrrec. Ell explica que hi ha crescut espiritualment i físicament, ja que aquí ha "après a caminar". Ell és una persona molt oberta i sempre està pendent de l'actualitat, fins al punt que li diuen "Ràdio Pràxedes" perquè sempre informa tothom.
A part de l'atenció sanitària, la formació dels usuaris també és un element important per a la institució. Es fa tant a través de tallers propis com facilitant l'accés a l'ensenyament reglat a aquelles persones que ho sol·licitin. El contacte amb els familiars també és habitual i fins i tot s'ha organitzat una lliga de futbol en què participen usuaris i voluntaris.
Un reportatge d'Oriol Fernández i Arantza Díez.
"Consum responsable"
Les cooperatives ecològiques podrien suplantar les grans àrees comercials i el consum en massa que impliquen? Cap vegada més persones opten per aquest sistema, que a Catalunya creix i ara s'estén també fora dels nuclis urbans. L'objectiu dels socis, que són alhora els responsables de la seva gestió, és fer salut menjant "productes sans" i de temporada, i ser coherents amb el principi de "justícia social" defugint d'intermediaris i pagant el preu que creuen just al pagès per la seva feina i, de retruc, també pel producte de consum.
La Maura i la Jana comparteixen pis a Sant Cugat del Vallès i formen part de la cooperativa la Civada -fundada per un grup d'amics- que té unes 25 unitats familiars com a socis. S'hi van apuntar per "menjar sa" i per "mentalitat ecologista". Un cop cada setmana recullen una cistella de set quilos de verdura i fruita, sense possibilitat de triar, i la resta de productes -també ecològics-, com els d'higiene personal, pa, làctics, ous, pollastre o xai, els trien d'un estoc. Tot plegat els sol costar uns 150 euros al mes. El fet de menjar de temporada comporta haver de cuinar allò que tenen i que l'arribada d'un nou producte, com per exemple els tomàquets, comporti una festa després de mesos de no menjar-ne o no poder sucar pa. A més a més, com a sòcies, assisteixen un cop al mes a les reunions de la cooperativa, en què es decideixen en assemblea qüestions relacionades amb la gestió interna, productes nous o canvi de proveïdors... A més a més, un dimecres, cada dos mesos, els toca fer el que anomenen les "permanències". Es tracta d'encarregar-se d'obrir el local, preparar les cistelles de tots els socis, cobrar-les i enca
|
23:48 La nit al dia -
+ info
|
01:13 Bombers de Nova York -
Twilight
|
01:58 Pel·lícula -
Dies de glòria
|
03:30 Riviera -
+ info
|
03:56 El club -
Cap. 629
|
06:00 Notícies 3/24 |
|
Progrmació BD ....
|
Progrmació BD ....
|
Progrmació BD ....
|